REGIONAL WORKSHOP ON CLUSTER MUNITION SURVEY AND CLEARANCE

PROGRAMME

Wednesday 08 November 2017

11:45 to 18:00: Optional site visit to cluster munition remnant clearance operations of the Armed Forces of Bosnia and Herzegovina in Olovo.

Meeting point: Foyer of the Courtyard by Marriott Hotel (Skenderija 1, 71000 Sarajevo) at 11:45 for joint transport to Olovo.

20:00 Dinner hosted by the Netherlands Embassy. Location: Dveri http://dveri.co.ba/?lang=en

Thursday 09 November 2017

Courtyard by Marriott, Sarajevo (Skenderija 1, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina)

09:00 – 09:20: Opening remarks (Norway and the Netherlands, 20 mins)

9:20 – 09:35: Outline of the agenda, aims of the workshop, and introduction of participants (Helen Gray, GICHD, 15 mins)

09:35 – 09:50: Presentation on the key provisions of Convention on Cluster Munitions (Sheila Mweemba, CCM Implementation Support Unit (ISU), 15 mins)

09:50 – 10:00: Presentation on strategic planning and completion: good practices and lessons learnt (Asa Massleberg, GICHD, 30 mins)

10:20 – 10:30: Q&A on strategic planning and completion (10 mins)

10:30 – 10:55: *Coffee break* (25 mins)

10:55 – 11:25: Presentation on best practice and lessons learnt in survey and clearance of cluster munition remnants (Valon Kumnova, HALO Trust and Rune Dale-Andresen, Norwegian People's Aid (NPA), 30 mins)

11:25 – 11:30: Q&A on survey and clearance methodology (5 mins)

11:30 – 12:15: Presentation by <u>Bosnia and Herzegovina Mine Action Centre</u> on completion planning for cluster munition remnant survey and clearance (45 mins)

12:15 - 12:45: Q&A and discussion (30 mins)

12:45 – 14:15: *Lunch break* (1,5 hour)

14:15 – 15:00: Presentation by <u>Croatia Government Office on Mine Action</u> on completion planning for cluster munition remnant survey and clearance (45 mins)

15:00 – 15:30: Q&A and discussion (30 mins)

15:30 – 15:50: *Coffee break* (20 mins)

15:50 – 16:35: Presentation by <u>Montenegro Ministry of the Interior</u> on completion planning for cluster munition remnant survey and clearance (45 mins)

16:35 – 17:05: Q&A and discussion (30 mins)

17:05 – 17:15: Closing remarks for the day (Helen Gray, 10 minutes)

18:00 – 20:00: Reception at the residence of the Norwegian Ambassador (Bakarevica 21, Bistrik Sarajevo)

Friday 10 November 2017

Courtyard by Marriott, Sarajevo (Skenderija 1, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina)

09:00 – 09:45: Presentation by <u>Kosovo¹ Mine Action Centre</u> on completion planning for cluster munition remnant survey and clearance (45 mins)

09:45 – 10:15: Q&A and discussion (30 mins)

10.15 – 10.35: Coffee break (20 minutes)

10:35 – 11:20: Group discussion on completion planning and survey and clearance methodology (45 mins)

- Opportunity to discuss and ask questions/clarifications on completion planning, challenges, and support available.
- Opportunity to discuss and ask questions on survey and clearance methodology, challenges, and technical support available.
- Opportunity to discuss regional collaboration and exchange expertise and lessons learnt.

11:20 – 12.00 – Observations and closing remarks (40 minutes)

- Summary and observations from GICHD, HALO Trust, and NPA
- Closing remarks from Norway and the Netherlands

-

¹ This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSC 1244 and the ICJ Opinion on the Kosovo declaration of independence.